Εισαγωγή

 

Βρισκόμαστε ήδη στην εορταστική περίοδο και παρόλο που βιώνουμε τα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης  COVID-19, δεν μειώνεται η διάθεση για αγορές με τα  δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα να κυριαρχούν. Φέτος κυριολεκτικά θα επικρατήσουν οι διαδικτυακές αγορές αλλά και οι τηλεφωνικές.

Η αυξημένη κίνηση στο  περιβάλλον των on-line  αγορών  συνοδεύεται και από εξαιρετικά αυξημένη κίνηση σε απόπειρες εξαπάτησης και δυστυχώς αρκετοί καταναλωτές γίνονται θύματα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία,  στην περίοδο των εορτών παρατηρείται αύξηση της απάτης όχι μόνο σε αγορές αλλά και γενικότερα αυξάνονται οι προσπάθειες εξαπάτησης σε διάφορους τομείς της ψηφιακής μας δραστηριότητας.

Η  on-line δραστηριότητα μπορεί να γίνει εφιάλτης

Η κυρίαρχη απειλή είναι οι απάτες μέσω τεχνικών Phishing οι οποίες εκτοξεύονται αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, πολλά phishing e-mails στέλνονται με προτάσεις προσφορών ζητώντας να ακολουθήσουμε συνδέσμους ή να ανοίξουμε ή να κατεβάσουμε αρχεία που τελικά θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή μας. Μάλιστα, κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται και σε κινητά τηλέφωνα (smartphones) και tablets.

Οι επιθέσεις phishing είναι καλά οργανωμένες και για αυτό το λόγο χρειάζεται η αυξημένη προσοχή στο άνοιγμα e-mails και η εφαρμογή των κανόνων αναγνώρισης τέτοιων e-mails.

Με την αναμενόμενη αύξηση των τηλεφωνικών παραγγελιών (η διαδικασία click away αναμένεται να αυξήσει τις τηλεφωνικές παραγγελίες), αναμένεται η μεγάλη αύξηση και της απάτης  Smishing σε κινητά τηλέφωνα είτε με την λήψη παραπλανητικών τηλεφωνημάτων είτε με την αποστολή SMS μηνυμάτων που προσπαθούν να κατευθύνουν τον καταναλωτή σε παραπλανητικά websites / e-shops (π.χ. για επιβεβαίωση παραγγελίας ή τιμής) με στόχο την κλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων πιστωτικών καρτών, συναλλαγών, κλπ. Εάν λάβετε τέτοιου τύπου τηλεφωνήματα ή μηνύματα επιβεβαιώστε την ορθότητα της αποστολής με τον αποστολέα.

Τα Ανοικτά Wi-Fi hot spots, πάντα προκαλούν την προσοχή hackers με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων από όσους συνδέονται σε αυτά. Αποφύγετε να πραγματοποιείτε συναλλαγές (π.χ. αγορές με τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών) σε τέτοια δίκτυα.

 

Οδηγίες για Ασφάλεια στην περίοδο των Εορτών

Οι Κίνδυνοι είναι Αληθινοί  

Σύμφωνα με στατιστικά της Webroot:

  • 1 στις 50 ιστοσελίδες είναι κακόβουλες
  • Περίπου 1 στις 3 Phishing ιστοσελίδες χρησιμοποιούν χαρακτηριστικό ασφάλειας https ώστε να εμφανίζονται ως νόμιμες 
  • To 90% των μολύνσεων με κακόβουλο λογισμικό έγιναν μέσω Phishing e-mails
  • Οι περισσότερες παραβιάσεις  γίνονται με τη χρήση κλεμμένων προσωπικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσω Phishing 

Οι κίνδυνοι όμως δεν αφορούν μόνο ως ιδιώτες / καταναλωτές. Οι επιθέσεις Phishing αυξάνονται ραγδαία και εναντίον επιχειρήσεων. Οι hackers εκμεταλλεύονται το χαμηλό επίπεδο εγρήγορσης των εργαζομένων που οφείλεται στην έλλειψη της κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά και της ανυπαρξίας  ασκήσεων προσομοίωσης Phishing επιθέσεων.

Σύμφωνα με τη Webroot οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί εύκολα να βρεθούν αντιμέτωπες με τις οδυνηρές συνέπειες μιας επίθεσης:

Η ενημέρωση, η εγρήγορση είναι ο τρόπος να αποφεύγουμε τους κινδύνους

Καλές Γιορτές με Ασφάλεια!