Εισαγωγή

 

Βρισκόμαστε ήδη στην εορταστική περίοδο και η διάθεση μας για αγορές είναι «ανεβασμένη» τόσο για εμάς όσο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι on-line  αγορές, έτσι και φέτος θα επικρατήσουν σε μεγάλο βαθμό.
Η αυξημένη κίνηση στο  περιβάλλον των on-line  αγορών  συνοδεύεται και από εξαιρετικά αυξημένη κίνηση σε απόπειρες εξαπάτησης και δυστυχώς αρκετοί καταναλωτές γίνονται θύματα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία,  στην περίοδο των εορτών παρατηρείται αύξηση της απάτης όχι μόνο σε αγορές αλλά και γενικότερα αυξάνονται οι προσπάθειες εξαπάτησης σε διάφορους τομείς της ψηφιακής μας δραστηριότητας.

Η  on-line δραστηριότητα μπορεί να γίνει εφιάλτης

Η κυρίαρχη απειλή είναι οι απάτες μέσω τεχνικών Phishing οι οποίες εκτοξεύονται αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, πολλά phishing e-mails στέλνονται με προτάσεις προσφορών ζητώντας να ακολουθήσουμε συνδέσμους, να ανοίξουμε ή να κατεβάσουμε αρχεία που τελικά θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή μας. Μάλιστα, κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται και σε κινητά τηλέφωνα (smartphones) και tablets.

Οι επιθέσεις phishing είναι καλά οργανωμένες και για αυτό το λόγο χρειάζεται η αυξημένη προσοχή στο άνοιγμα e-mails και η εφαρμογή των κανόνων αναγνώρισης τέτοιων e-mails.

Επίσης, αναμένεται η μεγάλη αύξηση και της απάτης Smishing, σε κινητά τηλέφωνα με την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων (SMS) αλλά και με παραπλανητικά τηλεφωνήματα.  Στοχεύουν στο να κατευθύνουν τον καταναλωτή σε ψεύτικα websites ή  e-shops (π.χ. για επιβεβαίωση παραγγελίας ή τιμής) με στόχο την κλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων πιστωτικών καρτών, συναλλαγών, κλπ.

Εάν λάβετε τέτοιου τύπου τηλεφωνήματα/μηνύματα/emails, επιβεβαιώστε την ορθότητα της αποστολής με τον αποστολέα.

Τα Ανοικτά Wi-Fi hot spots, πάντα προκαλούν την προσοχή hackers με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων από όσους συνδέονται σε αυτά. Αποφύγετε να πραγματοποιείτε συναλλαγές (π.χ. αγορές με τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών) σε τέτοια δίκτυα.

 

Οδηγίες για Ασφάλεια στην περίοδο των Εορτών

Οι Κίνδυνοι είναι Αληθινοί  

 

Οι κίνδυνοι όμως δεν αφορούν μόνο ως ιδιώτες / καταναλωτές. Οι επιθέσεις Phishing αυξάνονται ραγδαία και εναντίον επιχειρήσεων. Οι hackers εκμεταλλεύονται το χαμηλό επίπεδο εγρήγορσης των εργαζομένων που οφείλεται στην έλλειψη της κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά και της ανυπαρξίας ασκήσεων προσομοίωσης Phishing επιθέσεων.

Σύμφωνα με στατιστικά:

Η ενημέρωση, η εγρήγορση είναι ο τρόπος να αποφεύγουμε τους κινδύνους

Καλές Γιορτές με Ασφάλεια!