H PwC δημοσίευσε τη δεύτερη στη σειρά έρευνα της με τίτλο “Global Crisis Survey 2021”. Σε αυτή διερευνάται η ανταπόκριση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στην πανδημία της Covid-19. Περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις απόψεις του, εκπροσωπώντας οργανισμούς όλων των μεγεθών, από 29 κλάδους και 73 χώρες.
Στην έρευνα αναδεικνύεται η ανάγκη της αντιμετώπισης της αβεβαιότητας και του απρόβλεπτου. Οι επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να θέσουν σε προτεραιότητα τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη διαμόρφωση ισχυρής ανθεκτικότητας, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιασδήποτε μελλοντική απειλή.
Σταχυολογώντας την έρευνα επισημαίνεται ότι:
To 73% των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία ενώ σε μόλις 20% η κρίση είχε θετικό αντίκτυπο. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί θετικά ενώ οι κλάδοι των ταξιδιών και της φιλοξενίας υπέστησαν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.
Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στην κρίση φαίνεται να βασίστηκαν στην αντιμετώπισή της από εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων.
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι επιπλέον μιας άρτιας δομημένης ομάδας διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης διαφορετικών τύπων κρίσης.
Μάλιστα το 95% των στελεχών ανέφεραν ότι οι δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων χρειάζεται βελτίωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 35% των επιχειρήσεων διέθεταν σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης.
Διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχουν σχεδιάσει τα προγράμματά διαχείρισης κρίσεων με τρόπο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα τους ανεξάρτητα από το είδος της κρίσης, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στην κρίση.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν βάρος στους παρακάτω τομείς ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση κρίσεων:
- Δημιουργία στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων
- Κατάργηση των στεγανών και συμμετοχή όλων των επιπέδων της επιχείρησης
- Ενίσχυση της Οργανωτικής ανθεκτικότητας σαν παράγοντα επιτυχίας αλλά και επιβίωσης διαχρονικά
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση σήμερα, είχαν εστιάσει από νωρίς στην οργανωτική ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβάνοντας την ανταπόκρισή τους σε οποιασδήποτε μορφής διατάραξης της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.
7 στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους, ενώ όσες θεωρούνται risk leaders, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 9 στις 10.
To αισιόδοξο μήνυμα της μελέτης “Global Crisis Survey 2021, είναι ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουν όσα έμαθαν στη διάρκεια της κρίσης ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους.
Πρόσφατα σχόλια